Yepyeni farklı bir içerikle geldimm. Keyifli okumalar 👋🏻 Daha fazla hikaye,bilgi ve haber için bizi takip edip beğenmeyi unutmayın; @sizbilindiye
Fotoğrafta 10 Türk Lirası banknotunun arka yüzünde yer alan matematikçi Cahit Arf'ın resmi yer alıyor. Altında ise Cahit Arf'in hayat hikayesi anlatılmış. "Cahit Arf 1910 yılında Selanik'te dünyaya gelmiştir" yazısı, Cahit Arf'in 10 TL banknotunun arkasında yer alan resminin altında "1910 Selanik" yazısıyla eğlenceli bir şekilde örtüşüyor.
Fotoğrafta Fatma Aliye'nin 50 Türk Lirası üzerindeki resmi ve biyografik bilgileri yer alıyor. Ancak fotoğrafta Fatma Aliye'nin resmi, 50 TL'nin arkasında kullanılan resim ile karıştırılmış. Bu durum esprili bir şekilde, Fatma Aliye'nin 50 TL'nin arka yüzünde yer aldığını ve bunun 50 TL'nin "arka yüzü" olduğu gibi esprili bir şekilde ifade ediliyor.
Fotoğrafta, Türk Lirası üzerinde yer alan Buhurizade Mustafa Itrî'nin portresi ve 100 liralık banknot görünüyor. Fotoğrafın altında ise "Instagram/sizbilindiye" yazılı. Burada espri, Türk Lirası'nın değer kaybetmesi ve Itrî'nin bu para üzerinde olmasıdır. Yani, "Itrî'nin yaşadığı dönemde, 100 liranın değeri ne kadardı?" veya "Şimdi, Itrî'nin resminin olduğu 100 liralık para ne kadar değerli?" gibi sorulara gönderme yaparak, Türk lirasının günümüzde ne kadar değersiz olduğunu ima ediyor.
Fotoğrafta Türk Lirası banknotlarının arkası gösteriliyor. Banknotların arkasında, üzerinde isimleri bulunan ünlü kişilerin portreleri yer alıyor. Şaka, insanların günlük hayatlarında kullandıkları paraların arkasındaki kişileri ne kadar tanıdıklarını sorgulaması üzerine kurulu.
Fotoğrafta 200 TL banknotu ve Yunus Emre'nin bir portresi bulunuyor. Resmin altında ise Yunus Emre'nin hayatı hakkında bazı bilgiler verilmiş. Resim ve yazının altındaki yazı şöyle: "200 Türk lirasının arka yüzünde yer alan Yunus Emre 1238 veya 1241 yılında (tam olarak bilinmiyor) dünyaya gelmiştir. "Yaratanı sevdik, Yaratan'dan ötürür" diyerek hoşgörünün önemini vurgulayan Yunus Emre tüm Anadolu'yu gezmiş, yaşamının çoğunu Taptuk Emre ve Hacı Bektaş Veli'nin yanında geçirmiştir. Yunus Emre'nin iki büyük eseri vardır. Bunlardan birinin adı Divan'dır ve bu eserde şiirlerini toplamıştır. Diğer eseri nasihatler kitabı anlamına gelen Risaletün Nushiyye'yi ise mesnevi biçiminde yazılmıştır. Halka açık ve anlaşılır bir dille yazıldığı için uzun yıllar okunmuştur. Gezdiği tüm yerlerde halk tarafından oldukça sevildiği, adına yapılmış anıt mezarlardan bilinmekte olup, Anadolu gezilerinde Mevlana ile de karşılaştığı eserlerindeki sözlerden anlaşılmaktadır. Yunus Emre 1320 yılında vefat etmiştir, fakat mezarının nerede olduğu kesin bilinmemektedir." Bu paylaşım Yunus Emre'nin mezarının bilinmemesine vurgu yapıyor ve ironik bir şekilde "200 TL'nin arka yüzüne basılmış ama mezarı bulunamamış" şeklinde bir espri yapıyor.
Resimde 20 Türk Lirası banknotu görülüyor. Banknotun arka yüzünde mimarlık yapıtları var ve altında "Mimar Kemaleddin" yazıyor. Bu, Türk Lirası banknotlarının arka yüzünde yer alan ünlü kişilerin isimlerinin genellikle "Mimar Kemaleddin" olarak yazılması ve bunun bir şaka olarak yaygınlaşması nedeniyle bir mizahi göndermedir. Banknotlardaki isimlerin "Mimar Kemaleddin" olarak yazılması, Türk Lirası banknotlarının arka yüzündeki isimlerin her zaman "Mimar Kemaleddin" olarak yazıldığına inanılmasını ve bunun bir şaka olarak yaygınlaşmasını amaçlayan bir mizah biçimidir.
Fotoğrafta, 5 Türk Lirası üzerindeki resmi bulunan Aydın Sayılı'nın portresi ve hakkında kısa bir bilgi bulunuyor. Resmin altındaki metin, Aydın Sayılı'nın 1913 yılında İstanbul'da doğduğunu, ortaöğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesi'nde tarih okumaya hak kazandığını ve 1942 yılında Harvard Üniversitesi'nde doktora derecesi alarak dünya bilim tarihi alanında doktora derecesi alan ilk kişi olduğunu anlatıyor. Daha sonra Türkiye'ye dönen Sayılı, Ankara Üniversitesi'nde görev almış ve profesör ünvanını almıştır. Ancak bu bilgi, Türkiye'de 5 TL üzerinde resminin bulunan Aydın Sayılı'nın, aslında 1913 yılında doğmamış, 1958 yılında Ordinaryus Profesör ünvanını almamış ve Türkiye'de tarih okumamış olmasıyla çelişiyor. Dolayısıyla fotoğraftaki "Aydın Sayılı; 5 Türk Lirasının arka yüzünde yer alan Aydın Sayılı..." yazısındaki mizahi durum, Aydın Sayılı'nın resminin 5 TL üzerinde yer alması ve bu resmin, Aydın Sayılı'nın 1913 yılında İstanbul'da doğduğuna ve 1958 yılında Ordinaryus Profesör ünvanını aldığına dair bir mesaj içermesi arasındaki çelişkidir. Kısacası, fotoğrafta Aydın Sayılı'nın 5 TL üzerindeki resminin olduğu ve resmin altındaki metnin yanlış bilgilerle dolu olduğu vurgulanarak, "Aydın Sayılı hakkındaki bilgilerin yanlış olduğu" ve "5 TL'nin arka yüzünde resminin bulunmasının, Aydın Sayılı'nın yaşamına dair doğru bir bilgi olmadığı" anlatılmaktadır.
"Keyifli okumalar" dediği için okuyorum ama içimden "Hadi ama ya" diyorum 😒
Ne kadar da orijinal bir içerikmiş, bravo! 👏
Yeni içerik mi? Daha önce görmedim... 🤔
Abi ben bu hikayeleri daha önce okumuştum sanki? 🤔
"Yepyeni" dediğine bakma, aynı şeyleri farklı bir düzende sunmuşlar 😂