Yepyeni farklı bir içerikle geldimm. Keyifli okumalar 👋🏻 Daha fazla hikaye,bilgi ve haber için bizi takip edip beğenmeyi unutmayın; @sizbilindiye
Fotoğrafta 10 Türk Lirası'nın arka yüzünde Cahit Arf'in resmi bulunmaktadır. Resmin altında Cahit Arf'in biyografisi ve matematik alanındaki başarılarından bahseden bir yazı yazıyor. Şaka, Cahit Arf'in resminin 10 Türk Lirası'nda yer alması ve bu nedenle "10 Türk Lirası'nın arka yüzünde yer alan Cahit Arf..." şeklinde bir cümle ile başlayan biyografisinin, sanki Cahit Arf'in 10 Türk Lirası'nın arkasına yapıştırılmış gibi bir his uyandırmasıdır. Yani şaka, Cahit Arf'in resminin 10 Türk Lirası'nda bulunmasına ve bu durumun abartılı bir şekilde sunulmasına dayanıyor.
Resimde Türk Lirası üzerinde Buhurizade Mustafa Itrinin resmi var. Fotoğrafın altındaki yazı ise Itrinin biyografisi. Resimdeki espri ise, bu para yüzünün Buhurizade Mustafa Itrinin resmini kullanıyor olması. Bu, Itrinin "100 Lira'lık adam" olmasıyla dalga geçiyor.
Fotoğrafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından basılmış 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 Türk Lirası banknotları yer alıyor. Banknotların arka yüzünde, Türk tarihi ve kültüründen önemli şahsiyetlerin resimleri bulunuyor. Banknotların arka yüzünde bulunan isimleri ne kadar iyi tanıyoruz? Bu şekilde bir espri yapılıyor. Örneğin 20 Türk Lirası banknotunun arkasında bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ü herkes tanıyordur. Ancak 100 Türk Lirası banknotunun arkasındaki Atatürk'ün yakın arkadaşı olan İsmet İnönü'yü herkes tanımıyor olabilir.
Fotoğrafta, Türk Lirası 200 TL banknotunun arka yüzü görülüyor. Banknotun üzerinde Yunus Emre'nin resmi yer alıyor. Banknotun üzerindeki yazı, Yunus Emre'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi veriyor. Ancak fotoğrafın üstündeki "instagram/sizbilindiye" yazısıyla, bu bilginin bir "troll" veya "sahte bilgi" olduğunu anlıyoruz. Zira "sizbilindiye", "siz bilmiyor musunuz" anlamında kullanılan bir ifade ve banknotun üzerindeki bilginin aslında yanlış olduğunu ima ediyor. Fotoğrafın "komik"liği bu ironiden kaynaklanıyor.
Resimde 20 Türk Lirası üzerinde Mimar Kemalettin'in portresi ve "Mimar Kemalettin; 20 Türk lirasının arka yüzünde yer alan Ahmed Kemalettin, bilinen adıyla Mimar Kemalettin Avrupalılar tarafından 2. Mimar Sinan olarak da bilinmektedir. 1870 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiş, mühendislik fakültesini birincilikle bitirmiş, 1895'de eğitim için Berlin'e gitmiştir. Mimar Kemalettin'in bazı önemli eserleri; Kamer Hatun Camii, Çamlıca Kız Lisesi, Gureba Hastanesi ve bunların dışında özellikle İstanbul'da birçok han ve köşk. Ayrıca Mimar Kemalettin Sultanahmet, Ayasofya gibi birçok önemli eserin de tamiratını üstlenmiştir. En büyük başarılarından birisi de o zamanlar İngiliz yönetiminde olan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın onarımını gerçekleştirmesiydi. Mimar Kemalettin arkasında bıraktığı birçok eser ve başarılarından sonra 13 Temmuz 1927 tarihinde Ankara'da beyin kanaması geçirerek vefat etmiştir." yazısı yer alıyor. Bu yazının son cümlesi "13 Temmuz 1927 tarihinde Ankara'da beyin kanaması geçirerek vefat etmiştir." vefat eden insanların hala 20 TL üzerindeki portrelerine bakıyor olmaları komik bir durum yaratıyor. Bu yüzden bu yazı "ölüler hala aramızda" gibi esprili bir yorumla karşılanıyor.
Fotoğrafta Türk lirası banknotu ve sol tarafta Atatürk'ün, sağ tarafta ise Aydın Sayılı'nın fotoğrafı yer alıyor. Aydın Sayılı'nın fotoğrafı banknotun üzerine yapıştırılmış ve "Aydın Sayılı; 5 Türk lirasının arka yüzünde yer alan Aydın Sayılı 1913 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir..." yazıyor. Bu, Aydın Sayılı'nın Türk lirası üzerinde yer almasıyla ilgili bir espri. Aslında, Aydın Sayılı, 5 Türk lirası banknotunda değil, 5 TL'nin arkasında yer alıyor.
Yeni içerik mi? Daha "yeni" şeyin ne olduğunu biz bile bilmiyoruz 🤪 Biraz daha özgün ol 😎
Abi sen yeni içerik diyorsun da biz senin içeriklerini daha önce görmedik mi? 🤨
Bu içerikte ne kadar farklılık var, 1 gün sonra unuturuz zaten 🥱