Sene 1984, okul yapılması için danalarını satan köylüler.
Videoda söylenenler
Ne kadar para topladın kardeşim bu okul için? Olan mı? Toplam. Toplam. Para var mı? 2 milyon. 2 milyon. 2 milyon mu hocam? Devletin yardımı dışında 2 milyon 890 bin 790 lira köyü kat ılacak. 2 milyon 800. 890 bin 790 lira. 3 milyon eder ya. Aşağı yukarı 3 milyon. 3 milyon peki. 400 bin lira da bunun üzerine devlet yardım. Peki nakit yardımı mı bu? Köylüğünün nakli mi bu? 650 bin lirası iklilik karşılığı. Değerinin çalışmasının karşılığı diğerisi para olarak. Ha tamam. O zaman demek ki para olarak verdiğiniz 2 milyon liranın üstünde. Geri kalan da diyorsun 600-700 bin lirada işçilik söz kon usu emeğiniz. Traktör var mı köyde? Var. Kaç? 2 traktör var. Onlara ücretle mi taşıttınız? Evet. Ücretle taşıttınız. Bu şekilde 20 haneli bir köyde, tabii 40 hane 20'si gitmiş. Peki dışarıya gidenlerin yardımı oldu mu bu 2 milyon lirada Çok azların közde kanını. Çok az. Azra'nın boyunda bulundu. Evet. Henişe 1000 liradır. Yandım. Yani nerede bizim köylerimiz? Burada mı? Efendim? Burada. Burada mı arkadaşlar? Burada. Burada 10 kişi, 20 kişi 2 milyon liraya parayı nasıl verd iniz ya? Helal olsun size kardeşim ya. Yani bunu nasıl ifade edelim yani bu gayretinizi, bu çalış manızı. Yani Allah razı olsun demekten başka elden ne gelir ya? Tam kadar. Helal olsun size ya. Demek ki bu köyler okumanın kıymetini bilen insanlar. Yoksa siz kıymetini bilmeseydiniz 1-2 milyon lira para ver ir miydiniz buna ya? Sonra olmadan vermek çok olağanüstü bir şey ya. İnsan yani olmayan bir para nasıl verilir ben şaşıyorum ya. Efendim koyun keşi satıyorlar. Keçi koyun keçi dana satıyorlar. Biz şimdi şehirde diyoruz ki. Var edeyim emir var dedim. Satıcaktınız dananı zeytinyağı. Yahu dana satı değil miyiz? Verbat ettin bizi ya. Ya öyle şey olur mu ya? Sen dedin. Sen dedin de yani biz dana mana satın milleti açlı açlı tut u bırakın demedik. Anayı kim veriyor bu da şu? Teyfane panesine verir. Nereden verir? Dana satmadan verir. Peki kim sattığı danayı yerine ne koyacak? Bir daha doğru yine. Bir daha doğru. Allah razı olsun arkadaşlar. Yani.
Kapak görseli açıklaması
Bu fotoğrafta dört adam, dışarıda bir binanın önünde duruyor. Arka planda Türk bayrağı ve bir stadyum görünüyor.
**Espri şu şekilde:**
Fotoğraftaki adamların duruşları ve yüz ifadeleri, sanki çok ciddi ve önemli bir devlet toplantısından veya resmi bir törenden çıkmışlar gibi duruyor. Ancak, yanlarındaki insanların veya ortamın sıradanlığıyla birleştiğinde ortaya "aşırı ciddi" bir hava çıkıyor.
Espri, bu adamların sanki dünyayı kurtaracakmış gibi çok ciddi ve vakur bir ifadeyle yürüyor olmalarından kaynaklanıyor. Özellikle ortadaki adamın duruşu, sanki bir film sahnesindeymiş gibi "karizmatik ama biraz da komik" bir hava katıyor. Yani mizah, durumun ciddiyeti ile görselin oluşturduğu hafif absürt duruş arasındaki tezatlıktan doğuyor.
Kaynak
Yapay zeka açıklaması
Videoda, 1984 yılında bir köyde okul yapımı için köylülerin topladığı para miktarı ve devletin sağlayacağı yardımlar üzerine bir görüşme yapılmaktadır. Köylülerin kendi imkanlarıyla topladığı 2 milyon liranın üzerine devletin nakit ve işçilik karşılığı vereceği destekler detaylandırılmaktadır.